Tijdens de middelbare schooltijd moeten de kinderen grotere afstanden naar school fietsen, hebben daar meestal één keer per week gym. De belasting neemt dan toe omdat er veel duurkracht wordt gevraagd vergeleken met de belasting op de basisschool, waar veel kortere en frequentere bewegingsmomenten zijn. Tegelijkertijd zitten zij veel meer in dezelfde houding, zowel op school als tijdens het huiswerk maken als tijdens de toenemende “screentime”. Daarnaast stoppen veel kinderen in de tweede of derde klas met hun sport.

  • sportblessures: het spel wordt intensiever en de puber / adolescent in groeispurt is gevoelig voor spier- en peesblessures doordat spierkracht altijd iets later toeneemt dan dat de botlengte toeneemt.
  • eenzijdige houding: pubers brengen een groot deel van hun tijd door achter de computer of onderuitgezakt op de bank met mobiel of tablet. Een statische houding veroorzaakt pijn. Zij worden dan verwezen met hoofdpijn, rug-, nek- en/of schouderklachten.
  • eenzijdig bewegen: een beweging die heel vaak op dezelfde manier wordt gemaakt veroorzaakt terugkerende lichamelijke klachten als nek- of lage rugpijn.
  • Door groei neemt de belasting op de benen toe. Er kunnen dan heup-/lies- of knie- of enkelklachten ontstaan.